EKO-PULS d.o.o.
Bencekovićeva 31 B, 10020 Zagreb
Telefon: Fax:
Mob: 091/6500-650Mob:
Mail: info@eko-puls.hr
Radno vrijeme:
Ponedjeljak - petak: 08:00 - 17:00
KONDENZACIJSKI PLINSKI BOJLERI
NASLOVNICA > KONDENZACIJSKI PLINSKI BOJLERI
Naše dugogodišnje iskustvo u radu s vodećim europskim brandovima govori da je, prilikom odabira i kupovine kondenzacijskog uređaja,  vrlo bitno pravovremeno dobiti korisne informacije specifične za tu vrstu tehnike. Pokušat ćemo vam ukratko prenijeti naša iskustva i odgovoriti na najbitnija pitanja s kojima ćete se susresti ako se odlučite za kondenzacijsku tehniku.
 

TEME:

 

Zašto kondenzacijski uređaji imaju veliku iskoristivost?

 

Kondenzacijska tehnika je djelotvorma tehnika gdje se putem izgaranja prirodni plin pretvara u korisnu toplinu. Pritom kondenzacijska tehnika slijedi ideju vodilju da kotao/bojler radi samo sa temperaturom koja je potrebna za pokrivanje trenutačne potrebe za toplinom čime se gubici svode ma minimum.
Dok se kod klasičnih kotlova/bojlera mora izbjegavati kondenzacija dimnih plinova, a time i vlaženje ogrijevnih površina ložišta i izmjenjivača, kod kondenzacijske tehnike je izričito poželjna kako bi se latentna (skrivena) toplinska energija u vodenoj pari dimnih plinova dodatno iskoristila i predala sistemu grijanja kao dodatak. Upravo je ta toplina ona famozna razlika u iskoristivosti između klasičnih i kondenzacijskih sistema koju marketing koristi u promidžbi tipa „iskoristivost iznad 100%“.
 

Kondenzacijski uređaj više košta od klasičnog, da li se to isplati?

 

Zamjena starog bojlera ili kotla isplativa je investicija po svim točkama ako nam je primarna namjera ušteda goriva, jednostavnost održavanja i u konačnici povrat investicije kroz neki vremenski period temeljen na razlici u potrošnji starog i novog sistema. S obzirom da udio toplinske energije u ukupnim troškovima energije za jedno kućanstvo iznosi gotovo 90%  onda je jasnije zbog čega je odabir kondenzacijskog uređaja dobar potez.
  
 
Ako kondenzacijski sistem radi u niskotemperaturnom režimu rada (podno grijanje, zidno grijanje, niskotemperaturni radijatori i sl.) u suradnji sa solarnim sistemom, tada postižemo maksimalnu moguću uštedu energenta koja je veća samo kod toplinskih crpki uz veću početnu investiciju.
Uz odabir "pametne regulacije" , koja temperaturu sistema centralnog grijanja korigira u odnosu na vanjsku temperaturu + zahtjeve u boravišnom prostoru, dugoročna ušteda će biti još veća a sistem autonomniji.
 
  

Na kakav dimnjak se priključuje kondenzacijski uređaj?

 

Kao i kod zidnih plinskih bojlera prije odluke o kupnji potrebno je pozvati okružnog dimnjačara kako bi provjerio ispravnost i funkcionalnost istog te provjerio uvijete za rad u prostoriji u kojoj će se nalaziti novi uređaj. Ukoliko su minimalni uvijeti zadovoljeni dimnjačar izdaje pozitivni nalaz na osnovu kojeg se kasnije vrši ovlaštena montaža i puštanje u pogon uređaja.
NAPOMENA: Područnog dimnjačara u gradu Zagrebu možete naći na web stranicama sekcije dimnjačara udruženja obrtnika grada Zagreba.
Za razliku od klasičnih plinskih bojlera, kondenzacijski bojleri rade u niskotemperaturnom režimu rada što rezultira niskom temperaturom dimnih plinova. Iz tog se razloga dimovodni sistemi izrađuju od specijalne vrste plastike koja podnosi temperature do 120°C. Sve komponente dimovodnog sistema moraju biti certificirane kako bi sistem radio ispravno i sigurno.
Najčešći tipovi dimovodnih sistema su:
 1. Provođenje dimnih plinova kroz dimovodno okno tj. sanacija postojećeg dimnjaka odgovarajućeg promjera umetanjem plastičnih kondenzacijskih cijevi (S.1)
 2. Korištenje postojećeg dimnjaka neosjetljivog na vlagu (Sl.2) npr. Schiedel Advance
 3. Okomito provođenje kroz kosi ili ravni krov (Sl.3)
 4. Priključak na vanjski zid (Sl.4)
 5. Priključak na dimovod montiran na vanjskom zidu (Sl.5)
    
   

Da li kondenzacijski uređaj može zamijeniti staru kotlovnicu?

 

Ukoliko stari kotao ili bojler želite zamijeniti kondenzacijskim uređajem prije odluke potrebno je provjeriti da li je sistem centralnog grijanja spreman za prihvat novog uređaja ili treba izvršiti nužne preinake na hidraulici kako bi sistem radio ispravno i sigurno. Tvrtka EKO-PULS d.o.o.  procjenu funkcionalnosti "stare" instalacije i sve dorade vezane za rad s novim uređajem nudi besplatno u vidu ponude opreme i hidrauličke sheme kako bi korisnik bio upoznat sa svim elementima novog sistema. Najčešća dorada sistema, ukoliko je potrebna, svodi se na ugradnju hidrauličke skretnice koja služi kao svojevrsni balans između "stare" instalacije i novog uređaja te ugradnja nove crpke grijanja.
Prilikom zamjene postojeće kotlovnice često se mijenjaju ili dorađuju instalacije s pripadajućim hidrauličkim elementima poput expanzionih posuda, sigurnosnih ventila, zapornih elemenata, itd... To u konačnici znači novi izgled kotlovnice koja je funkcionalnija te pristupačnija za posluživanje i održavanje.
Evo kako to izgleda u praksi:

 

Primjer:

 

Zbog velikih troškova popravka starih uređaja i velike potrošnje plina korisnik želi zamijeniti postojeću kotlovnicu za kondenzacijski sistem.
Stara kotlovnica sastoji se od dva plinska kombi bojlera 24kW (na jedan zajednički dimnjak) koji zajednički griju dvije etaže i  potrošnu toplu vodu (PTV).
Zidni plinski kondenzacijski bojler od 35kW zamijenio je stare bojlere a potrošna topla voda je riješena preko akumulacijskog spremnika od 200 litara uz dodatak recirkulacijske crpke za PTV čime se bitno povećao komfor i raspoloživa količina PTV.
Budući da se postojeći dimnjak zbog dotrajalosti nije mogao sanirati umetanjem plastičnih cijevi za kondenzacijski sistem, nakon dozvole područnog dimnjačara, odlučili smo se za varijantu priključka na vanjski zid kroz dvije prostorije.
Izgled fasade prije izvođenja radova Izgled fasade nakon izvođenja radova
 

Kakva je razlika između kondenzacijskog bojlera i kotla?

 

Plinski kondenzacijski kotlovi proizvode se u rasponu snage od 20-1000kW, (specijalni modeli i više), dok se  zidni plinski kondenzacijski bojleri proizvode u rasponu snage do 100 kW. Za potrebu većih snaga kondenzacijski bojleri se mogu spajati u kaskadu čime raste ukupan nazivni toplinski učin do potrebne snage.
Ipak, ako ih uspoređujemo pojedinačno u području istog nazivnog toplinskog učina do 100 kW zaključak je:
 • temeljni princip rada je isti
 • namjena je ista a to je centralno grijanje i priprema potrošne tople vode (PTV) za: stanove, višeetažne stanove, obiteljske kuće, dvojni objekti, poslovni prostori, skladišni i proizvodni prostori, ugostiteljski objekti i sl.
 • mogućnost izbora raznih tipova regulacija za različite vrste grijanja: radijatorsko, podno, zidno, stropno ili neka od međusobnih kombinacija
 • izbor dimovodnih sistema je isti kao i dimenzije dimovoda
U čemu se razlikuju? Iako odgovor nije jednoznačan postoje razlike koje treba spomenuti:
 • Kondenzacijski kotao ima veći izmjenjivač a samim tim veću količinu vode koja cirkulira kroz sistem grijanja. Rezultat je najveća moguća iskoristivost u kondenzacijskoj tehnici i hidraulička stabilnost sistema zbog čega nije potrebna ugradnja hidraulučke skretnice kod razvedenih sistema za razliku od kondenzacijskog bojlera
 • Kondenzacijski kotao je opremljen najkvalitetnijim modulacijskim plamenikom s najboljim tehničkim karakteristikama za razliku od kondenzacijskih bojlera koji se dijele u više tehničkih i cjenovnih nivoa
 • Kondenzacijski kotao je konstrukcijski robusniji i dugovječniji
 • Kondenzacijski kotao je značajno skuplji ali je investicija isplativa ako računamo na male troškove održavanja i viskoku iskoristivost

Koje kondenzacijske bojlere preporučamo?

 

 
 

Kada treba servisirati postojeći bojler?

 

Za detaljnije informacije vezane za tu temu kliknite na link Servis!

Filtriranje vode i zaštita od kamenca

 

Tvrdoća vode i mehaničke nečistoće česti su uzrok kvarova bojlera koje ne možemo predvidjeti ali ih možemo spriječiti (ili barem odgoditi) preventivnom ugradnjom nekih od uređaja koji se nude na tržištu.
Mogućnost ugradnje filterskih sistema i sistema za omekšavanje vode u stanovima, pa čak i kućama, nije uvijek jednostavna. Ona podrazumijeva preinaku na postojećoj vodovodnoj instalaciji uz nužno otvaranje i obradu zida. Ukoliko je to izvedivo, potrebno je na ulaz vodovodne instalacije u stan (ili kuću) ugraditi kombinirani sistem za filtraciju nečistoća i omekšavanje vode kako bi uređaji (perilica rublja, perilica suđa, bojler i slavine) bili zaštićeni čime im se produljuje vijek trajanja i smanjuju intervali popravaka.
Prije odabira filterskog sistema treba dobro razmortiti slijedeća pitanja:
 • Koliko prostora imate na raspolaganju za ugradnju sistema?
 • Koliki je obim i cijena nužnih radova?
 • Koji uređaji će biti "pokriveni" novim sistemom?
 • Da li postoje neki dodatni zahtjevi koji utječu na izbor sistema ili dodatne radove?
 • Koliko novaca želite investirati u radove i opremu?
 • Da li znate što se sve nudi na tržištu i da li imate osnovne informacije o radu filterskih sistema?
 • Da li majstor ima iskustva po svim gore navedenim točkama?
Na osnovu našeg iskustva najčešće se traži ugradnja slijedećih sistema:
 • Elektronski omekšivač vode - radi na principu stvaranja impulsnog elektromagnetskog polja koje se stvara oko dvije zavojnice na cijevi kroz koju protiče voda. Taj postupak ima za poslijedicu promjene kristalne strukture kalcij-karbonata (kamenca) i umanjivanje sposobnosti vezivanja za sredinu kojom prolazi (efekt "čićka").Ugradnja je vrlo jednostavna a uređaj je učinkovit i dugotrajan.
 • Filter za vodu s integriranim magnetom za omekšavanje vode - odstranjivanje kalcij-karbonata na prirodni način uz djelovanje magnetskih sila bez dodavanja različitih kemikalija i omekšivača. Boja, okus i miris se ne mijenjaju. Posebno je praktičan zbog mogućnosti kombiniranja različitih vrsta filtera različite gradacije.
 
Primjer izrade fleksibilnog filtersko/omekšivačkog sistema za stan, montaža u kuhinjskom emelentu:
Primjer fiksnog filtersko/omekšivačkog sistema s jednim filterom za ugradnju u kuću s kombiniranim sustavom hidrofor + vodovod:
 
 
 
 
 
 
Design by Slon-ing